poziv-1001-izum-islamske-civilizacije-radionice-za-najmladje

1001 izum islamske civilizacije – radionice za najmlađe

Centar za napredne studije u saradnji sa Udruženjem „Mak“ i CEI „Nahla“ organizuje ciklus od osam radionica na temu „1001 izum islamske civilizacije“ u periodu od 24. do 27. januara 2022. godine. Pozivamo vas da prijavite svoje najmlađe i omogućite im da tokom zimskog raspusta proputuju kroz zlatno doba nauke i vrhunskih izuma slavnih muslimanskih naučnika.

I dan (24.1.2022)

Radionice o Abbasu ibn Firnasu i Ibn Hejsemu

 • Upoznajte Abbasa ibn Firnasa, prvog čovjeka koji je pokušao letjeti. Istražite kako ptice kontroliraju slijetanje na zemlju i pomozite Ibn Firnasu da unaprijedi svoju leteću mašinu. Napravite i testirajte Ibn Firnasovu letjelicu.
 • Konstruišite vlastitu pin-hol kameru, prethodnicu moderne kamere, po uzoru na Ibn Hejsema, oca moderne optike. Otkrijte razlike između moderne digitalne i pin-hol

II dan (25.1.2022)

Radionice o el–Džezeriju, el-Kindiju i Džabiru ibn Hajjanu

Budite u ulozi slavnog naučnika el-Džezerija, začetnika robotike, i ubijedite halifu kako će vaš izum, vodena pumpa, riješiti problem navodnjavanja poljoprivrednih površina.

 • Upoznajte slavne hemičare el-Kindija i Džabira ibn Hajjana i saznajte kako je nastao parfem. Napravite vlastito eterično ulje iz kore narandže.

III dan (26.1.2022)

Radionice o Ibn Bejtaru te o arabesknoj umjetnosti

 • Upoznajte Ibn Bejtara, slavnog farmaceuta koji je proučavao ljekovita svojstva biljaka. Izvršite klasifikaciju biljaka prema njihovim svojstvima. Zasadite biljku i napravite ljekoviti napitak.
 • Budite u ulozi islamskog umjetnika iz zlatnog srednjeg vijeka i izradite, korak po korak, geometrijske oblike koji su iscrtavani na keramičkim ukrasima na najznamenitijim građevinama svijeta.

IV dan (27.1.2022)

Radionice o Ibn Batuti i Zheng Heu

 • Otkrijte Ibn Batutu, najvećeg putnika svih vremena. Putujte kroz vrijeme i upozorite ga na neugodnosti koje ga mogu zadesiti na putu. Predložite mu kako da ih izbjegne. Budite u ulozi Ibn Batute i obradujte svoje najdraže razglednicama sa svojih putovanja.
 • Upoznajte jednog od najvećih moreplovaca svijeta, slavnog admirala kineske flote iz 15. stoljeća, Zheng Hea. Otkrijte kuda je sve plovio i sa kakvim izazovima se susretao. Budite u ulogama kineskog cara, kineskog ministra rata, ministra privrede te u ulozi Zheng Hea i uvjerite cara zašto treba ili ne treba nastaviti sa svojim ekspedicijama po Indijskom okeanu.

 • Za koga su radionice osmišljene? Za djecu uzrasta od 9 do 13 godina.
 • Kada će se održavati ? Od 24. do 27.1.2022. godine.
 • U kojem terminu? Od 12.30 do 17.00 sati.
 • Gdje? U prostorijama CEI „Nahla“.
 • Kako se prijaviti? Ispunite online formular

ONLINE FORMULAR

ili putem broja telefona (Viber) 062 443 810 / pošaljite prijavu na e-mail: aidasbrcic@gmail.com

Radionice su besplatne, a broj mjesta ograničen!

Mjesta su popunjena. Obrazac za prijave je zatvoren.

Napomena

 1. Djeca koja su već pohađala radionice ne mogu se prijaviti na iste.
 2. Moguće je odabrati radionice kojima želite prisustvovati! Ne morate se prijaviti za cijeli ciklus!