odrzan-webinar-pet-stubova-blagostanja-sa-dr-yaqubom-mirzom

U utorak, 1. decembra, održan je jednoiposatni webinar sa dr. Yaqubom  Mirzom pod nazivom Pet stubova blagostanja.

Webinar su organizovali Centar za napredne studije i Centar za edukaciju i istraživanje “Nahla”. Webinar je realiziran putem Zoom-a. Webinar je moderirao dr. Ermin Sinanović, direktor Centra za islam u savremenom svijetu na Univerzitetu Shenandhoah (SAD), dok je uloga komentatora pripala mr. Amelu Kovačeviću, glavnom izvršnom direktoru United Bank Of Albania (UBA).

Uvodno predavanje je održao dr. Yaqub Mirza. Dr. Mirza je polaznicima dao uvid u finansijsko planiranje oslanjajući se na pet stubova koje ih vode ka finansijskom blagostanju: sticanje imetka, štednja, ulaganje, potrošnja i udjeljivanje. Predočeni pristup zahtijeva mnogo discipline, strpljenja, unutrašnje snage te, ukoliko uložite trud da biste inkorporirali sve ovo u vašem životu, ubrzo ćete ostvariti bogatstvo i duševni mir bez finansijskih briga, ističe dr. Mirza u svojoj knjizi Pet stubova blagostanja: vjerska načela sticanja imetka (Centar za napredne studije, Sarajevo, 2017).

Regionalni kontekst značaja webinara i navedene knjige učesnicima je ponudio mr. Amel Kovačević, ujedno i autor pogovora bosanskog izdanja, kazavši da bi bilo „korisno da ekonomski planeri našeg društva pročitaju ovu knjigu te razumiju važnost otklanjanja prepreka koje stoje između pojedinca i njegovog poslovnog uspjeha, jer je uspjeh svakog od njih pretpostavka razvoja našeg društva.“

Šezdeset i tri polaznika webinara su prisustvom, učešćem u diskusiji i komentarišući postulate elaborirane u knjizi  i predstavljene tokom webinara dali doprinos boljem razumijevanju finansijskog planiranja i sigurnosti.

Yaqub Mirza predsjednik je uprave i generalni direktor Sterling Management Group Inc. Ima više of trideset godina iskustva u ulaganju u dionice i upravljanju protfoliom. Predsjednik je Izvršnog odbora Uzajamnog fonda Amana, te predsjednik Sterling Agricola, S.A. Član je odbora brojnih drugih profitnih i neprofitnih organizacija i akademskih institucija. Između ostaloga, član je Odbora savjetnika pri Koledžu humanističkih i društvenih nauka Univerziteta George Mason iz Fairfaxa, Virginia, kao i Odbora savjetnika pri Školi biznisa Byrd, Univerzitet Shenandoah, Winchester, Virginia. Povjerenik je Fondacije Univerziteta George Mason. Također je i član odbora Komisije za investicije i zadudžbine na Univerzitetu Shenandoah.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za rad u poduzetništvu i za služenje zajednici. Magistrirao je na Univerzitetu u Karačiju (1969), a potom na Univerzitetu Texas u Dallasu stekao titulu doktora nauka iz oblasti fizike (1974) i titulu magistra u oblasti podučavanja prirodnih nauka (1975).