Počela četvrta IIIT evropska ljetna škola

pocela-cetvrta-iiit-evropska-ljetna-skola

Uvodnim obraćanjima direktora Centra za napredne studije dr. Ahmeta Alibašića i koordinatora evropskih i regionalnih programa CNS-a dr. Mirze Sarajkića, 10. augusta 2016. godine počela je četvrta IIIT evropska ljetna škola pod nazivom Muslims in Europe: Challenges of Pluralism.

Ljetnu školu u Sarajevu organizuju Centar za napredne studije, londonski ured Međunarodnog instituta za islamsku misao i Evropski institut za epistemološke studije u Briselu u saradnji sa Fairfax institutom iz SAD-a. Domaćin ljetne škole i ove godine je Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Program je prvenstveno namijenjen studentima na postidiplomskom i doktorskom studiju koji žele steći dodatne informacije i upoznati se sa savremenim pristupima u oblastima islamskih, humanističkih i socioloških nauka. Programu prisustvuje 22 učesnika iz nekoliko evropskih zemalja.

Među predavačima nalaze se dr. Jonathan Brown, dr. Jorgen S. Nielsen, dr. Fikret Karčić, dr. Ahmet Alibašić, dr. Ziauddin Sardar, dr. Ermin Sinanović, dr. Yaqub Mirza, dr. Omar Hasan Kasule, dr. Renat Bekkin.

Prvoga dana održane su tri 90-minutne sesije iz Krize islamske civilizacije. Predavanja je održao dr. Ahmet Alibašić, te je kroz sadržajna kazivanja i razvijenu diskusiju učesnicima nastojao predstaviti  savremeni pristup pitanjima iz oblasti islamske civilizacije.

Tokom 80 radnih sati u okviru petnaestodnevnog programa učesnici će imati priliku da, pored prisustva predavanjima renomiranih stručnjaka u svojim oblastima, predstave svoje istraživačke projekte na radionicama, te da učestvuju u diskusijama tokom i u pauzama među sesijama. Također, program obuhvata dvije posjete, i to Mostaru i Srebrenici.