Završna svečanost prvog dijela Balkanske škole za mlade

U srijedu, 22. juna 2016. godine, povodom završetka prvog dijela programa Balkanske škole za mlade upriličen je iftar za učesnike, organizatore i partnere u realizaciji programa.

Iftaru su, pored studenata polaznika programa, prisustvovali Nj.E. Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, koordinatorica programa ispred Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske (YTB) Sevilay Ünal, direktor Centra za napredne studije dr. Ahmet Alibašić, koordinator programa za Bosnu i Hercegovinu dr. Mirza Sarajkić, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Mehmet Akif Yaman, direktor Orijentalnog instituta u Sarajevu dr. Adnan Kadrić, te supervizor Centra za civilizacije na Balkanu-BALMED Faruk Berat Akçeşme.

Tom prilikom je Ambasador Cihad Erginay, podržavajući provedene i planirane aktivnosti u okviru programa, uputio riječi čestitke polaznicima i organizatorima na okončanju prvog dijela programa iskazavši nadu u uspjeh započetog programa.

Koordinatorica programa, koji se realizira na području cijelog Balkana, Sevilay Ünal je, također, čestitala organizatorima i polaznicima na uspjesima postignutim tokom prvog dijela programa, te izrazila vjeru u ostvarenje ciljeva postavljenih pred ovaj vid edukacije.

Sukladno akademskom kalendaru, slijedi pauza u okviru programa, dok se nastavak očekuje sa ljetnom školom pred početak nove akademske godine.


„Balkanska škola za mlade“ je program koji se realizira pod pokroviteljstvom Ureda za tursku dijasporu i srodne narode istovremeno u osam balkanskih zemalja. Program u Bosni i Hercegovini realizira Centar za napredne studije u saradnji sa partnerima Centrom za civilizacije na Balkanu-BALMED i Orijentalnim institutom u Sarajevu. Program predstavlja edukativnu platformu talentiranim i uspješnim studentima kojom se žele unaprijediti njihova saznanja o svijetu i društvu, pomoći njihov intelektualni i kulturni razvoj i učiniti ih odgovornim predvodnicima svekolikog društvenog boljitka.

Studijski program je organizovan modularno u vidu pružanja temeljnih znanja iz historije, civilizacije, umjetnosti, prava, ekonomije, književnosti, pedagogije, psihologije, politologije, filozofije, religijskih i kulturalnih studija u toku tri godine. Moduli sadrže 12 sati predavanja (3 školska časa sedmično) i realizuju se kroz dva semestra (proljetni i zimski), te ljetnu školu. Program obuhvata 21 modul i 18 radionica te klub knjige kroz koje će polaznici moći usvojiti dodatna znanja i vještine. Ostale aktivnosti obuhvataju mjesečne tribine, kurs turskog jezika, edukativne ekskurzije, izlete te posjete različitim kulturnim događajima u BiH i regionu.