Počela Balkanska škola za mlade

U srijedu, 20. aprila 2016. godine, u Sarajevu je svečanim otvaranjem započela realizacija programa pod nazivom Balkanska škola za mlade (Balkan Youth School).

Organizatori programa su Ured za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı-YTB) i Centar za napredne studije. Na realizaciji programa kao partneri sudjeluju i turska nevladina organizacija sa predstavništvom u BiH Centar za civilizacije na Balkanu-BALMED, te JNU Orijentalni institut u Sarajevu, koji je ujedno i domaćin aktivnostima u okviru programa.

Svečanom otvaranju pisustvovao je Adem Günaydın, koordinator za aktivnosti na Balkanu ispred Ureda za tursku dijasporu i srodne narode. U uvodnom govoru gosp. Günaydın je ukazao na važno mjesto koje ovakvi programi zauzimaju u okvirima misije Ureda, zahvalio se organizatorima i partnerima na spremnosti za saradnju, te polaznicima poželio uspjeh u radu.

Prisutnima se obratio i dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, te u svom kazivanju predstavio put razvoja ovog programa od početne ideje do svečanog otvaranja.

Direktor predstavništva Centra za civilizacije na Balkanu-BALMED Hüseyin Soydan je ukratko predstavio misiju organizacije ispred koje dolazi, te je istakao zahvalnost organizatorima na odabiru BALMED-a kao jednog od partnera na projektu.

Dr. Adnan Kadrić, direktor Orijentalnog instituta u Sarajevu, je predstavio najznačajnije aktivnosti i projekte na kojima je Institut radio ili danas radi, poželivši i dobrodošlicu organizatorima i polaznicima u prostorije Instituta.

Po završetku ceremonije svečanog otvaranja, polaznici su imali priliku slušati prvo predavanje iz okvira modula Islamska civilizacija koje je održao dr. Ahmet Alibašić.


„Balkanska škola za mlade“ je program koji se realizira pod pokroviteljstvom Ureda za tursku dijasporu i srodne narode istovremeno u osam balkanskih zemalja. Predstavlja edukativnu platformu talentiranim i uspješnim studentima kojom se žele unaprijediti njihova saznanja o svijetu i društvu, pomoći njihov intelektualni i kulturni razvoj i učiniti ih odgovornim predvodnicima svekolikog društvenog boljitka.

Studijski program je organizovan modularno u vidu pružanja temeljnih znanja iz historije, civilizacije, umjetnosti, prava, ekonomije, književnosti, pedagogije, psihologije, politologije, filozofije, religijskih i kulturalnih studija u toku tri godine. Moduli sadrže 12 sati predavanja (3 školska časa sedmično) i realizuju se kroz dva semestra (proljetni i zimski), te ljetnu školu. Program obuhvata 21 modul i 18 radionica te klub knjige kroz koje će polaznici moći usvojiti dodatna znanja i vještine. Ostale aktivnosti obuhvataju mjesečne tribine, kurs turskog jezika, edukativne ekskurzije, izlete te posjete različitim kulturnim događajima u BiH i regionu.

Počela Balkanska škola za mlade