Evropska muslimanska mreža: Globalni izazov migracija

evropska-muslimanska-mreza-globalni-izazov-migracija

Pojam migracije, koji obuhvata traženje azila iz političkih i nepolitičkih razloga, sastavni je dio islamskog razvoja i islamskog shvatanja ljudskih prava.

Poslanik Muhammed (s.a.v.s.) je 621. godine konačno odlučio otići iz rodne Mekke i potražiti utočište u gradu Medini. To je donijelo mir jednom društvu kojeg su razdirale unutrašnje podjele. Taj čin, poznat kao „hidžra“ ili migracija, simbolizira prelazak muslimana iz zemlje ugnjetavanja u sigurne i mirne zemlje. Osim toga, gostoljubivost koja je ukazana Muhammedu (s.a.v.s.) i tek nastala muslimanska zajednica naroda Medine utjelovljuju islamsko shvatanje zaštite pro-gnanika kakvo je dato u Kurʼanu. Migracija i pojam traženja zaštite i utočišta od progona cjelovito su iskazani u islamskoj ideji „emaneta“ i uvažava se kao individualno ljudsko pravo.

Migracija je ljudsko pravo! Svaki migrant je ljudsko biće, bez obzira na njegov politički ili ekonomski status. 

U nastavku donosimo proglas Evropske muslimanske mreže ( European Muslim Network – EMN u vezi sa aktuelnom temom migracija, te dokument u cjelosti dostupan u PDF formatu na bosanskom i engleskom jeziku.