Faculty Member

Bosanski jezik

Tevhid – Implikacije na mišljenje i život (sažetak)

Isma’il Raji Al-Faruqi

Sredinom 2016. godine, u izdanju Centra za napredne studije, iz štampe je izašla publikacija Tevhid – Implikacije na mišljenje i život (sažetak), koja predstavlja rezime istoimenog djela koje je napisao Isma’il Raji Al-Faruqi.

Prvobitno je ovo djelo na bosanskom jeziku u cjelosti objavljeno 2011. godine u izdanju Centra za napredne studije i El-Kalema, i to kao prevod njegovog engleskog izdanja Al-Tawhid: Its Implications for Thought and Life.

Profesor Ismail Raji al-Faruqi (1921-1986) je bio palestinsko-američki filozof, vizionar i autoritet u komparativnim religijama, veliki savremeni islamski učenjak čije obrazovanje obuhvata čitav spektar islamskih studija koje pokrivaju područja historije, kulture, obrazovanja, međuvjerskog dijaloga, estetike, etike, politike, ekonomije i prirodnih nauka. Bez sumnje, al-Faruqi je bio jedan od najvećih muslimanskih naučnika 20. stoljeća.

U ovom svom radu on širem čitateljstvu izlaže značenje i poruke tevhida, s naglaskom na tevhid (jedinstvo Boga) koji posebno naglašava optimizam kako na etičkom, tako i na epistemološkom nivou.

Kompletnu knjigu u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.