Faculty Member

Bosanski jezik

Stopama Božijeg poslanika

Tariq Ramadan

Popularno i traženo štivo o životu posljednjeg Božijeg poslanika iz pera Tariqa Ramadana doživjelo je svoje drugo izdanje na bosanskom jeziku u izdanju Centra za napredne studije, Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla” i Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH.

Čitaoca, bio on musliman ili ne, pozivamo da pogleda Poslanikov život i slijedi prikaz koji je doslovce vjeran klasičnim životopisima (što se tiče činjenica i hronologije), ali koji ipak uvodi refleksije i komentare duhovne, filozofske, društvene, pravne, političke ili kulturne naravi potaknute činjenicama koje se kazuju.

Namjera nam je više da upoznamo samog Poslanika, nego da naučimo o njegovoj ličnosti ili događajima iz njegovog života. Traži se uranjanje, saosjećanje i, što je najbitnije, ljubav. Vjerovao neko ili ne, nije nemoguće pokušati uroniti sebe u Poslanikovo traganje i egzistenciju i oslušnuti puls – duh – koji je ispunjavao njegovu misiju smislom. To je, ustvari, primarna ambicija ove knjige: Poslanikov život učiniti ogledalom u kojem čitaoci koji se suočavaju s izazovima našeg vremena mogu sagledati svoja srca i umove i postići razumijevanje pitanja postojanja i smisla, kao i širih etičkih i društvenih problema.

Ova knjiga je namijenjena širokoj publici, i muslimanskoj i nemuslimanskoj. Tekst je akademski strog u pogledu klasičnih islamskih izvora, pa se nadamo da će biti od koristi misliocima i islamskim naukama. Nasuprot tome, lahko je pratiti kazivanje koje je protkano refleksijama i meditacijama, čime se žele prenijeti islamska duhovna i univerzalna učenja. Poslanikovo historijsko iskustvo je jasno privilegirani put da se dokuče vječni principi koje dijeli više od milijarde muslimana širom svijeta. Ova knjiga tako je živi uvod u islam.

Iz Predgovora