Faculty Member

Bosanski jezik

Savremene muslimanske dileme

Ahmet Alibašić (priređivač)

Ova kolekcija je pokušaj da se makar djelimično odgovori na izazov islamskog ekstremizma kroz nuđenje alternativnih pogleda.

Ona sadrži neke od odgovora na teološke i društveno-političke argumentemuslimanskih ekstremista i militanata a koji mogu pomoći da se razumiju greške tih tumačenja.

Autori tekstova su različitih geografskih, obrazovnih, institucionalnih i orijentacionih pozadina.

Neki su poznati liberalni muslimani, drugi su predstavnici islamskog centra, treći su konzervativni, dok su četvrti ‘pokajnici’ koji su shvatili zabludu pretjerivanja u vjeri i odlučili javno progovoriti protiv projekta u kome su nekad i sami učestvovali.

Ovakav izbor autora načinili smo u nadi da će neko od njih biti dovoljno autoritativan za naše čitaoce. Svi oni šalju istu antiekstremističku poruku polazeći sa različitih pozicija.

Uglavnom je riječ o savremenim autoritetima islamske misli, dok smo manji broj tekstova preuzeli od klasičnih mislilaca.

Ova publikacija doprinosi širem cilju sprječavanja radikalizacije muslimana kroz osiguravanje lahkog i brzog pristupa odgovorima koji rasvjetljavaju greške ekstremističke argumentacije.

Kompletno djelo u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.