Faculty Member

Bosanski jezik

Odijevanje muslimanki: od stereotipa do prava na izbor

Katherine Bullock

entar za napredne studije i CEI Nahla objavili su bosansko izdanje međunarodno zapažene knjige Odijevanje muslimanki: od stereotipa do prava na izbor autorice Katherine Bullock.

Ova detaljna i značajna studija je moćna kritika općeprihvaćenog zapadnog shvatanja marame kao simbola potlačenosti muslimanki. Postulirajući jednu pozitivnu teoriju o hidžabu, autorica vrlo sofisticirano preispituje kako rašireni kulturni stav da su muslimanke sasvim potčinjene muškarcima, tako i ono služeniju argumentaciju koju iznose liberalne feministkinje kao što su Mernissi, Macleod i druge, sklone da izbor žene da se pokrije kritiziraju kao krajnju “neslobodu”.

Istražujući i propitujući validnost i tačnost nekih njihovih pretpostavki, Bullock iznosi tezu da je sud o pokrivanju kao opresivnom obilježju islama zasnovan na liberalnim tumačenjima “jednakosti” i “slobode” koja isključuju drugačija mišljenja o “jednakosti” i “slobodni”, a koja bi ponudila pozitivniji pristup promišljanju nošenja marame. Autorica postavlja tezu da se o potrošačkoj kapitalističkoj kulturi hidžab može doživjeti kao oslobađanje od tiranije mitologizirane ljepotice i mršave “idealne” žene.

Knjigu u cjelosti možete preuzeti OVDJE u PDF formatu.