Faculty Member

Bosanski jezik

Ka našoj reformaciji: od legalizma ka vrijednosno orijentiranom islamskom pravu i jurisprudenciji

Mohammad Omar Farooq

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja knjigu Ka našoj reformaciji: od legalizma ka vrijednosno orijentiranom islamskom pravu i jurisprudenciji, autora Mohammada Omara Farooqa (Naslov originala: Toward Our Reformation: From Legalism to Value-Oriented Islamic Law and Jurisprudence). Knjigu je sa engleskog prevela Azra Mulović.

Ka našoj reformaciji: od legalizma ka vrijednosno orijentiranom islamskom pravu i jurisprudenciji


O KNJIZI

Pred nama je istančano i izazovno djelo, koje od čitatelja traži da razmišlja i upoznaje se sa mnogim temama koje su obično u djelokrugu muslimanskih učenjaka, stručnjaka za šerijat, hadis, idžmaʻ i kijas, s ciljem da se o njima diskutira tako da se u današnje vrijeme mogu i razumjeti i primijeniti.

Prema mišljenju autora, u osnovi muslimanskog teškog stanja jesu neznanje i/ili nedostatak opredijeljenosti za sržne islamske vrijednosti koje su nekada snažno prožimale islam i muslimansku praksu. Zato on kroz cijeli ovaj rad zagovara povratak onome što se naziva „vrijednosno orijentiranim“ pristupom. Autor tvrdi da se taj pristup nekada uvažavao i zauzimao, a ako se prekine sa slijepom i okoštalom imitacijom prošlosti, otvorit će se vrata razumijevanja i oživljavanja i obnoviti dostojanstvo muslimanskog svijeta, njegovu snagu i integritet te omogućiti muslimanima da prevladaju mnoge društvene i druge probleme s kojima se danas suočavaju.

Ova je studija objavljena da se proširi diskurs, podstaknu učenjaci na reakciju i da se, nadajmo se, utre put daljim istraživanjima. Budući da se ona bavi nekim kritičkim i teškim pitanjima, čitatelji će se bez sumnje slagati s nekim odgovorima, a s nekima ne, međutim, nadati se da će i šire čitateljstvo i stručnjaci imati koristi od u knjizi ponuđenih gledišta i od obuhvatno istraženih pitanja.


O AUTORU

Mohammad Omar Farooq je profesor na Odsjeku za ekonomiju i finansije Univerziteta u Bahreinu. Obavljao je dužnost dekana Fakulteta za poslovne i finansijske nauke Kraljevskog univerziteta za žene u Bahreinu. Dvadeset godina je predavao ekonomiju i finansije u SAD-u, gdje je i doktorirao na Univerzitetu Tennessee 1988. godine. Među njegovim istraživačkim interesima su ekonomski razvoj, povijest ekonomske misli, kao i islamska ekonomija i bankarstvo. Također, u svojim djelima se bavi se šerijatom, hadisom i islamskom jurisprudencijom.