Faculty Member

Bosanski jezik

Cjelovitost i svetost u obrazovanju

Zahra Al Zeera

Centar za napredne studije sa zadovoljstvom predstavlja publikaciju Cjelovitost i svetost u obrazovanju autorice Zahre Al Zeere. Ona predstavlja bosanski prijevod djela Wholeness and Holiness in Education: An Islamic Perspective koji je pripremila Dina Sijamhodžić-Nadarević.

Kritički propitujući zapadnjački, sekularni pristup autorica formalnom obrazovanju osporava vrijednost sistema obrazovanja koji se fokusira isključivo na intelektualni i fizički aspekt ljudskog razvoja. Metodološka svrha i struktura ovakvog pristupa poredi se sa islamom koji, napominje autorica, pridaje važnost duhovnim i religijskim, ali i naučnim, faktorima, sa ciljem formiranja cjelovite i posvećene osobe koja, umjesto da se odupire paradoksima života, koristi njihovu međusobnu povezanost kao sredstvo ličnog i društvenog razvoja.

Cjelovitost i svetost u obrazovanju

Zanimljiv aspekt tretiran u ovoj studiji jeste područje ženske duhovnosti, koja predstavlja element za kojeg autorica tvrdi da je u velikoj mjeri nedovoljno zastupljen u referentnoj literaturi islama.

Studija nudi holistički pogled na znanje i raspravu o prihvaćanju nekonvencionalnog pristupa, koristeći lična iskustva kao osnov za raspravu i analizu. Pozvani smo ući u svijet razumijevanja i promatranja kako bismo doživjeli nama neobičan pristup dijalektičkom razmišljanju.

 

Knjigu u cjelosti možete preuzeti na: Cjelovitost i svetost u obrazovanju – Zahra Al Zeera