BYS: Nastavljena predavanja

bys-nastavljena-predavanja

Protekle sedmice nastavljene su aktivnosti u okviru Balkanske škole za mlade za obje generacije programa.

U utorak, 4. aprila, polaznici prve generacije su imali priliku slušati predavanje iz oblasti svjetske historije koje je održala dr. Amila Kasumović. Dr. Kasumović je ovom prilikom sa polaznicima razgovarala o totalitarnim režimima, poput nacizma i staljinizma. Razmatrale su se osnovne postavke nacističke/staljinističke ideologije, mehanizmi provođenja osnovnih ideja navedene ideologije u praksi, s posebnim osvrtom na propagandu. Također, predavanje i diskusija dotakli su se i pitanja holokausta.

Polaznici druge generacije Balkanske škole za mlade su, također 4. aprila, prisustvovali predavanju iz Uvoda u međunarodne odnose. Dr. Hamza Karčić je ovaj susret iskoristio za zajedničko čitanje i diskusiju o nekoliko rezolucija međunarodnih institucija koje se odnose na rat u BiH, te za razgovor o određenim analitičkim tekstovima i osvrtima na događaje koji su  utjecali na međunarodne političke odnose.

U četvrtak, 6. aprila, upriličeno je predavanje pod nazivom Jugoslavenski socijalizam i bošnjačka pozicija dr. Safeta Bandžovića. Predavanje je bilo bazirano na netom objavljenoj knjizi dr. Bandžovića Ideja i iskustvo: Jugoslavenski socijalizam i bošnjačka pozicija.

Dr. Bandžović je tokom predavanja, kroz povlačenje paralela između sovjetskog “socijalizma” i “jugoslavenskog modela”, nastojao predstaviti odnos Komunističke partije/Saveza komunista Jugoslavije prema Bošnjacima, te ukazati na položaj Bošnjaka u jugoslavenskom društvu i državi tokom 20. stoljeća.